Vanliga frågor om It-tjänster och RUT

IT-tjänster - Vad ingår i RUT-avdraget?

RUT-avdrag ingår när du anlitar oss för reparation, installation, service och underhåll av:

  • Data- och IT-utrustning, till exempel: Persondatorer (Mac och PC), surfplattor, smarta telefoner och TV-apparater som tar emot digitala signaler
  • Mediaspelare, digital-TV-boxar, blurayspelare samt Apple-TV, Google Chromecast
  • Kringutrustning som stödjer data- och IT-utrustningen och som är sammankopplad med den, till exempel: skrivare, skanner och avläsare.
  • Tekniklösningar för det smarta hemmet såsom Apple HomeKit, Google Nest och Home mfl, kameraövervakning via appar, smarta vägguttag och styrsystem som är uppkopplade mot internet.
  • Datorprogram, appar och dataförbindelser som hanterar hushållens IT-utrustning och som kan ta emot och/eller sända elektronisk kommunikation, till exempel modem, routrar, fiber- och nätverkskablar samt wifi-utrustning.
  • Rutavdrag ges även för arbete med felsökning, virusrensning, uppdatering, installation och avinstallation av operativsystem och datorprogram som till exempel Windows, Mac OS samt antivirusprogram.


Även enklare rådgivning och handledning som ges i samband med ovanstående arbeten ger rätt till rutavdrag.
Läs mer om vilka tjänster som ingår och inte här.

Hur tar ni betalt?


Betala med bankkort på plats samt med betallösningarna Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay och Swish. Alternativt skickar vi en faktura till er epostadress.
Ni kan även få en brevfaktura mot en avgift på 25kr .


Moms ingår i timpriset och minsta debitering är för första timmen + framkörningsavgift (
410kr efter RUT-avdrag). Därefter debiteras för påbörjad halvtimme. 
Prisexempel: Det tar 1,5 timme att lösa ditt problem. Kostnaden blir: Framkörningsavgift 60kr + 350kr för första timmen + 125kr (250kr x 0,5 timme) = 535kr inklusive moms efter RUT-avdrag.

Hur fungerar RUT-avdraget och vem kan göra avdrag?


Grundkravet är att arbetet utförs i er bostad. (Läs mer om vad som räknas som bostad här.) Du måste också vara minst 18 år gammal och varit obegränsat skattskyldig under beskattningsåret. Man kan även göra RUT-avdrag för arbete som utförts i en förälders bostad förutsatt att du betalat för arbetet. Det utförda arbetet måste också vara godkänt för RUT-avdrag. Läs om vilka arbeten som ger rätt till RUT-avdrag här.

När ni beställer en tjänst av Servicehjälten anger ni personnumret till någon av de vuxna i hushållet. När ni får fakturan för utfört arbete betalar ni 50% av arbetskostnaden inklusive moms. Så snart fakturan är betald ansöker vi om resten av pengarna hos Skatteverket med hjälp av personnumret ni angivit. En bekräftelse på detta kommer med posten eller till er digitala brevlåda. Ni behöver inte göra något ytterligare efter att ni betalt fakturan. Om Skatteverket av någon anledning nekar utbetalning (t. ex. för att ni har nått maxtaket för RUT-avdrag. Läs mer om detta här.) kommer ni att faktureras resterande av kostnaden.

Vad händer om något går sönder eller blir förstört när ni försöker lösa mitt problem?


Du kan vara lugn! Skulle olyckan vara framme så har vi en försäkring som täcker händelsen.

Vad händer om det inte går att lösa mitt tekniska problem?


Lösningen är kanske inte den du hade hoppats på. Ibland räcker det med att ändra en inställning eller installera om programvara men vi kan även hjälpa dig att köpa in något som saknas för att det ska fungera som du vill. I annat fall kan vi förklara varför något är omöjligt och ge förslag på hur man kan lösa det istället.